COLUMN

DEWULF DENKT : Rocketman

  • By Pascal Dewulf
  • On July 7, 2021

De here Jezus is weder op aarde nedergedaald. Jezus Christus ? Neen, Jeff Bezos. Klinkt een beetje als Jezus Christus. Terwijl de online supermarktmagnaat onlangs vanuit zijn zelfgebouwde raket richting blauwe planeet staarde, had hij het idee kunnen opvatten om de wereld echt tot een betere plek te maken. Maar dat is Jeff’s bedoeling niet. Net zoals de meeste individuen met veel teveel geld vergaloppeert ook deze parel aan de kroon van de Amerikaanse meritocratie zich aan steeds grotere- en onzinnigere dromerijen. 

Speelgoedraket

Terwijl Bezos met zijn prangende blik voor een green screen staat met daarop een foto van zijn speelgoedraket, prevelt hij de woorden: “Je ziet de aarde vanuit de ruimte en het verandert je. Het verandert je relatie met deze planeet en met de mensheid.” De gewichtigheid en eloquentie waarmee hij dat doet, laat bijna uitschijnen dat hij het meent. Ik denk niet dat de onderbetaalde sukkels, die in Amazon-magazijnen overal ter wereld jouw en mijn pakjes klaar maken, er één woord van geloven. Zij kunnen fluiten naar hun reisje met de raket van Amazon-Kuifje en eveneens naar die loonsverhoging. Vreemd, te weten dat het systeem dat Bezos rijk maakt, gewoon een ordinaire trechter is die rijkdom rechtstreeks naar hem kanaliseert. En dat zelfs wanneer hij zijn medewerkers het tiendubbele zou betalen, hij nog steeds multi-miljardair zou zijn. We weten echter allemaal beter. Greed is good. Dat soort dingen. 

“Wat wil Bezos trouwens gaan doen in de ruimte, buiten wat plezierritjes ? Een Amazon-magazijn op de maan bouwen ? Een station voor bezorgdrones op Mars neerpoten om van daaruit andere planeten te beleveren met wimperextensies ?”

Ruimtepaardenmolen

Er zit geen logica in de zaak. Zo lijkt het alvast. Bezos schonk zopas 10 miljard dollar om de klimaatverandering tegen te gaan. Even later spuwt diezelfde Bezos met zijn jongensdroom-raket 300 ton CO2 de stratosfeer in voor een plezierritje van 10 minuten langs de rand van de ruimte. Exact daar waar CO2 het best gedijt om warmte terug richting aarde de kaatsen. Sarcasme zonder grenzen. Kan je je voorstellen wat dit geeft wanneer die ritjes op de exclusieve ruimtepaardenmolen van Bezos worden gecommercialiseerd ? En jij je maar schuldig voelen omdat je een extra blokje hout van een omgevallen boom in je Ecodesign2020 haard doet.

Wilde weldoeners

Weldoenerij is dan ook niet altijd wat het lijkt. Het is niet de facto een mechanisme voor herverdeling van geld aan diegenen die dit het hardst nodig hebben. Of een poging om een betere wereld te maken. Vaak is het een uiting van macht en drang naar controle. De drang om actief sturing te geven aan die dingen waar een financiële bovenlaag grote belangen in heeft. Het klimaat bijvoorbeeld. Wilde weldoeners bestaan helaas niet. Zelfs niet wanneer ze in tranen vanuit de ruimte de woorden “One earth” mompelen. Sterker nog: wanneer miljardairs aan filantropie doen, dan betalen jij en ik daaraan mee. 

Nieuwe heiland

En de Amerikaans media ? Die huppelen in orgastische bewondering achter space cowboy Bezos aan alsof het de nieuwe messias is. Niet voor niets heet Bezos’ penisvormige raket ‘New Shepard’. De nieuwe online supermarktheiland est arrivé. Terwijl hij als een volleerde Marlboro cowboy met zijn broer van een glas Bourbon genoot , murmelde hij: “Ik wil dat je met me meekomt (de ruimte in). Dat zou heel betekenisvol zijn.” Zijn broer vond het voorstel alvast ok. Een beetje zoals jij met je broer (of zus) naar Anderlecht-Club Brugge zou gaan. Er wordt met andere woorden geïnsinueerd dat mensen als Bezos & Co meer privileges genieten dan de gemiddelde sterveling, en dat dit ook zo hoort. 

“Wanneer je meer hebt dan je eigenlijk nodig hebt, bouw dan een langere tafel. Geen hogere muur. Dat laatste is wat je met ruimtereisjes en een superyacht nu net wel doet.”

Ruimtevermaak

Toch even nuanceren. Dit is geen lamento richting Bezos. Voor wat mij betreft, is iedereen alles gegund. Het is ook niet aan Bezos om de wereld te redden. Hij doet nochtans hard zijn best. Zo laat hij momenteel een ark bouwen onder de vorm van een superyacht. Bezos’ speelgoedje zal 127 meter lang worden en een prijskaartje hebben van meer dan 500 miljoen euro. Ach, iedereen verdient wat vakantie. Zeker Bezos, nu hij het CEO-stokje van Amazon binnenkort doorgeeft. Bottom line: iedereen kan het verschil maken voor andere mensen. Ook jij en ik. Elk op ons eigen niveau. Wanneer je echter (veel) meer hebt dan je eigenlijk nodig hebt, bouw dan een langere tafel. Geen hogere muur. Dat laatste is wat je met ruimtereisjes en superyachts nu net echter wel doet.

Zeekasteel

Met al de macht en middelen die internetgigant Bezos heeft, kan hij wel degelijk het verschil maken in de wereld. Heel de wereld. Maar goed, als je Jeff zoekt: die hangt ergens boven je hoofd in de ruimte salto’s en pirouettes te maken. Ruimtevermaak. Of zich te verpozen op zijn zeekasteel. Ondertussen staart hij met een glazige blik naar al de ongein hier op aarde. I’m a rocket man, burning out his fuse up here alone. De woorden van Elton John krijgen bijna een metafysische draagwijdte.