AIDA om je copywriting een overtuigende impuls te geven ? Jazeker. Het model dat al decennialang de pijler was (en is) van de meeste marketinginitiatieven kan je ook als niet-marketeer met succes toepassen op bevlogen en wervende copywriting.

Wij zijn geen fans van sales funnels, dat hebben we in een eerdere blog post al duidelijk aangegeven. Het AIDA model is daarentegen wel de essentie van elk zichzelf respecterende sales funnel. Spreken we onszelf dan tegen ? Neen, niet echt. Bij SUPERSTERK* gebruiken we het AIDA principe als onderdeel van een customer journey die de controle bij de klant plaatst. AIDA laat echter toe om tijdens die reis van de klant subtiel de aandacht op bepaalde punten te vestigen. Dan nog is het aan de klant of hij daarop wenst in te gaan zonder dat het opdringerig wordt. Dat is althans de aanpak die we bij SUPERSTERK* hanteren.

Voor diegenen die niet vertrouwd zijn met AIDA. Dat staat voor Attention, Interest, Desire & Action. Vrij vertaald : Aandacht, Interesse, Verlangen & Actie. Graag gebruiken we als voorbeeld een tekst die je bijvoorbeeld maakt om een nieuwe smartphone bekend te maken / te promoten. Werktitel: Smartphone X.

1. Attention

Zoals gezegd staat ‘Attention’ voor aandacht. De eerste taak van je copywriting exploten bestaat er dan ook in om de aandacht te trekken. Vaak volstaat het al om gewoon het bestaan van een fonkelnieuwe smartphone diets te maken aan de lezer/kijker. Er is iets nieuws, iets spannends en dat appelleert bij een potentiële klant/koper naar avontuur en verandering. ‘Met smartphone X heb ik een state-of-the-art toestel.’ De factor ‘prestige’ speelt in deze fase eveneens heel erg mee. Het hebben van iets dat iemand anders misschien nog niet heeft. Dat kan je als copywriter best duidelijk maken zonder een mijn-product-is-het-beste-product approach. Die aanpak werkt vandaag sowieso niet meer.

2. Interest

Eens je de aandacht hebt, kan je de interesse prikkelen van de potentiële gebruikers van smartphone X. Geef iets vrijblijvends mee in de trant van : ‘Misschien ben je wel helemaal tevreden van je huidige smartphone ? Prima zo. Weet echter dat smartphone X van een heel ander kaliber is’. Doe er nog een unieke specificatie bovenop. ‘Het openklapbare scherm is onvergelijkbaar op de markt.’ Wat je ook doet: geef ten alle tijde het idee aan de klant dat hij het voor het zeggen heeft. Zoals gezegd: een goednieuwsshow over een product is vandaag immers nog weinig geloofwaardig.

3. Desire

Verlangen is een heel sterke fase in de customer journey. Naar iets nieuws verlangen, stuwt je serotonine niveau naar ongekende hoogtes. Zeg nu zelf: wanneer je plant om een fonkelnieuwe flatscreen in huis te halen, lijkt het vaak of de hele wereld zou kunnen veranderen. Dat is typisch aan nieuwe dingen. Ze brengen niet alleen nieuwe spullen. Ook brengen ze hoop en verlangen dat dingen veranderen, dat er nieuwe kansen komen of je leven naar een nieuw niveau wordt getild. Dat verlangen mag je met AIDA zachtjes aanwakkeren door subtiele boodschappen als ‘Je leven zal een stuk makkelijker worden dankzij de nieuwe functionaliteiten van smartphone X’. Bij SUPERSTERK* verklaren we daarenboven graag waarom dat zo is en laten de lezer/kijker vervolgens zelf (verder) beslissen. Opdringerigheid is voor SUPERSTERK* een no no.

4. Action

In deze fase kan je duidelijk maken wat je van de klant/lezer/kijker verwacht en hem zachtjes aanzetten tot actie. Misschien eens wat meer foto’s en/of video’s van de smartphone bekijken. Ofwel bijvoorbeeld online bestellen met een tijdelijke welkomst- of cashback korting van 15%. ‘Enkel voor de eerste vijfhonderd verkochte exemplaren’. Nog een extra incentive die je er bovenop doet. Zo ontstaat een gevoel van schaarste. Wanneer je lezer/kijker/klant smartphone X koopt, doet hij er bovendien ook nog zijn voordeel mee. Opgelet, voor ons is AIDA zeker niet bedoeld om een klant iets tegen zijn zin te laten doen. Integendeel. Bij SUPERSTERK* maken we bijvoorbeeld enkel copy voor producten/diensten waar we ook echt 100% achter staan. Soms is de ‘Action’ fase echter dat laatste zetje dat een twijfelende klant nodig heeft.