‘Barbie, the movie’ is na nauwelijks 2 weken al onderweg om één van de best verkopende films aller tijden te worden. Met een massief marketingbudget van zowat 150 miljoen dollar (meer dan de eigenlijke productiekost van de film zelf) zetten de filmmakers alle marketingregisters wijd open. Dit zijn alvast de 6 cruciale marketinglessen die jij als marketeer daaruit kan trekken.

1. Barbie spreekt als legacy brand tot de verbeelding

Coca-Cola, Sunlight, Colgate, Rolls Royce of ook Kellogg’s. Het zijn allemaal legacy brands met een rijk verleden. Ze hebben vaak al meer dan een eeuw kunnen bouwen aan hun merkidentiteit. En ze komen uit een tijdperk dat er nauwelijks een handvol bekende merken waren en ook maar een handvol marketing disbritubiekanalen (radio, televisie, kranten en billboards). Met andere woorden: ze zitten vaak in het collectieve geheugen van mensen gegrift. Met Barbie is dit niet anders. De iconische pop van Mattel is ondertussen al meer dan 60 jaar op de markt. Het marketingverhaal schrijft zich dus als het ware voor een groot stuk zelf. Doe daar echter nog een marketingbudget (voor de film) van 150 miljoen dollar bovenop en je krijgt een complete merk gekte.

© Photo Courtesy of Warner Bros

2. Bereik is alles

Even een rekensommetje. De productiekost om ‘Barbie, the movie’ te maken, bedraagt om en bij de 145 miljoen dollar. Het marketingbudget ? Zowat 150 miljoen dollar. Het marketingbudget overtreft dus de eigenlijke kost om ‘Barbie, the movie’ te maken. Zo kan je uiteraard een gigantisch bereik creëren doorheen alle distributiekanalen op alle plaatsen en op alle momenten. Het heeft de filmmakers (en Mattel) alvast geen windeieren gelegd. Tot op heden bedraagt de omzet van de film ‘Barbie, the movie’ meer dan 700 miljoen €. En is de film op weg om in het top-3 lijstje van best verkopende films aller tijden te komen.

3. Meer distributiekanalen = meer return

Mark Ritson, het enfant terrible van de marketingwereld herhaalde het al ad nauseum. Meer distributiekanalen (voor je campagnes), betekent meer return. Met 150 miljoen marketingbudget is the sky op dat vlak the limit. Einde discussie. Goed, één beeld zegt meer dan 1000 woorden. Bij deze.

4. Emotie is de meest krachtige marketingtechniek

Jong of oud: iedereen heeft wel een één of ander gevoel bij de iconische pop(pen) van Mattel. Voor veertigers/vijftigers is het pure nostalgie. Daarnaast is het voor de jongere generaties een wereld om (zichzelf) te ontdekken. Barbie was voor de makers dan ook veel meer dan een pop. Bij de lancering bestond de achterliggende boodschap erin dat kleine meisjes alles konden zijn wat ze wilden. Vandaag bevat de Barbie collectie een universele boodschap van gelijkheid, inclusiviteit en positiviteit. Niet toevallig criteria die erg sterk emotioneel gedreven zijn en vrijwel iedereen lijken aan te spreken. En die ook in ‘Barbie, the movie’ prominent naar voren komen. Emotie is dan ook de fundering van elk topmerk.

5. Partnerships boosten jouw merkcampagnes

Voor ‘Barbie, the movie’ schuwden Warnes Bros (en Mattel) de partnerships niet. Ze zochten met andere woorden die strategische partnerships bewust op om om zo hun publieksbereik van de film nog te vergroten. Met bijvoorbeeld kledinggiganten Zara of ook H&M. De verkoop van Barbie geïnspireerde collecties en schoonheidsartikelen gaat ondertussen helemaal door het dak. Terwijl de film nog in de filmzalen loopt. Een meesterlijke marketingzet om de Barbie manie (en de merchandising) tot een absoluut hoogtepunt te drijven.

6. Mass marketing werkt (nog altijd)

De marketingstrategie van ‘Barbie, the movie’ toont dat het mogelijk is om zowel volwassenen als kinderen effectief te bereiken met (vrijwel) dezelfde boodschap. Van slim ontworpen merchandise tot hartverwarmende boodschappen van empowerment en inclusiviteit. Barbie (en Ken) overspant immers verschillende generaties (van de Boomers tot Gen Z). Bij Mattel kunnen ze het zich dus veroorloven om een campagne te creëren die tegelijkertijd kinderen en volwassenen aanspreekt. Legacy brands hebben uiteraard het voordeel dat ze zich perfect lenen voor gesofisticeerde mass marketing. Misschien is jouw merk (ook als niet legacy brand) daar ook bij gebaat ?